Meny Stäng

Instrument

VVS-branschen kryllar av verktyg och instrument som du säkert varken sett eller hört talas om. Det kan mycket väl bero på att du inte är van vid injusteringar och rensningar av ventilationssystem. En certifierad OVK-kontrollant har med sig en hel del verktyg och instrument för att kunna utföra besiktningen. Dessa är nästan för många för att kunna nämna alla, men områdena som avser instrument inom OVK är:

  • Temperatur
  • Fukt
  • Luftflöde
  • Tryck
  • Gas
  • El och Energi

Dessa är relativt stora områden, sedan finns även ytterliggare områden såsom PHvärde och avstånd etc. men dessa tar vi inte upp nu.

Temperaturmätare kan vara allt från snabba minitemperaturmätare för insticksmätning till kabelfria radiogivare

Temperaturmätare testo 925

För fuktmätningar används oftast ett kit där luftflödes- och IAQ mätaren testo 440 kan förekomma. Denna kan anslutas till ett stort urval digitala givare. Förutom dessa komponenter ingår även en noggrann fuktgivare med temperatursensor och fast kabel samt en basväska.

Det finns olika sätt att mäta luftflöde. Både varmtrådsgivare och vinghjulsgivare. Luftflödesmätinstrumentet Testo 400 har visat sig vara mycket effektivt för besiktningsmän.

testo 440 – multi-instrument för ventilations- och inneklimatproffs

För tryckmätning används en vakuummeter med underhållsfri sensor. Den är effektiv vid mätning av värmepumpar och kylsystem. Evakuering är ett av de viktigaste stegen när det gäller installation eller omstart av kyl- och värmepumpssystem: främmande gaser, fukt och oljor måste tas bort ordentligt. Det är när ett systems absoluta tryck måste mätas.

testo 552 – vakuumeter

Gasmätare brukar också komma i kit såsom fuktmätare. Testo 440 är ett CO2 mätset med bluetooth som innehar strukturerade mätmenyer ocg är ansluten till ett stort urval digitala givare.

testo 440 – CO2-mätset

Slutligen har vi el- och energimätarna. Testo 760-1 är en digital multimeter med automatisk detektering av mätparametrar.

El- / Energimätare testo 760-1

Som du ser finns det väldigt många avancerade verktyg och instrument inom VVS och inte minst OVK. Detta är enbart en kort introduktion till ett fåtal instrument för att ni ska få bekanta er med dessa. Någonting jag inte nämnde var att dessa verktyg är väldigt dyra. Priserna ligger inte sällan mellan 1000 – 20 000 kr.

Lämna ett svar